Entorn i clima

Situació general

Kafountine és un poble pescador de Senegal, a la regió de la Casamance que està tocant a Gàmbia pel nord i és fronterera al sud amb Guinea-Bissau.

Kafountine es troba a una hora de l’aeroport de Banjul (capital de Gàmbia) i a dues hores de Ziguinchor (capital de la Casamance) on també hi ha un aeroport amb vols a Dakar (capital de Senegal) i un port d’on surt el ferry que també va i ve de Dakar.

Clima

A Senegal hi ha dues estacions: la seca i la de pluges (¨hivernage¨). A la temporada seca (novembre a juny) les temperatures són una mica més suaus (entre 22 i 30ºC).  A la temporada de pluges (juliol a octubre) el clima és humit i bastant calorós encara que a la costa sempre és més suau degut a la brisa del mar.

Flora i fauna

Kafountine té una fantàstica platja plena de ¨filaos¨ (grans arbres de la família de les coníferes) que s’estén al llarg de 20 km de sorra i vegetació salvatge, sense rastre de poblats ni urbanitzacions, configurant un paisatge mil vegades somiat. L’interior està format per un laberint de llacunes i rierols i vàries illes amb una vegetació de manglars que invita al viatger a endinsar-se amb una “pirogue”(piragua)  per explorar els seus acollidors poblets i observar la gran varietat d’ocells que els habiten.

És molt interessant una visita al seu Jardí Botànic per apreciar la diversitat d’espècies vegetals de la zona i entendre la importància de les plantes medicinals locals.

Cultura

A Kafountine cohabiten les cultures diola i mandinga.

També està poblat per rastafaris senegalesos (d’aquí el seu nom de la ¨petita Jamaica¨) i és un lloc de trobada de grups de percussió i dansa africana, artistes i artesans que venen les seves obres en la gran quantitat de botigues d’artesania que  es troben pel carrer.

Es por assistir a classes de djembé i dansa africana amb els artistes locals.

Tenim dos festivals de música tradicional importants amb actuacions de djembés i dansa africana: l’última setmana de desembre a Abene (petit poble al costat de Kafountine) i al febrer el festival Carnaval de Kafountine, a pocs metres de Can Teranga.

És molt recomanable endinsar-se en el mercat de verdures, peix i carn per copsar la vida i ambient africans… i és obligada la visita al port de Kafountine a les hores d’arribada del gran nombre de pirogues de pesca, amb els seus colors espectaculars, i contemplar com descarreguen el peix.